Mai m’havia passat pel cap aquesta fantasia romàntica que he escoltat de molts lectors: portar una llibreria, però quan els antics llibreters de vaDllibres, na Marta i en Joan, ens van dir que buscaven fer un traspàs, aleshores, em va semblar la millor de totes les idees. El meu company i jo, Cris Juanico, ens miràrem i ho vàrem veure clar tot i no saber ni per on començar. vaDllibres significava una aposta per poder viure de manera coherent i exercir les coses en què creiem profundament: treballar per la gent i el territori a través de la llengua i la cultura. Una oportunitat per desenvolupar un projecte potent des d’una llibreria independent situada en un petit carrer d’una illa petita que té l’objectiu de situar Menorca com un punt clau dins del mapa literari en català.

D’entrada vam pitjar el botó de crèdit instantani de l’app del banc, aquest va ser el tret de sortida d’un procés que va ser molt ràpid, poc més d’una setmana. En Cris és músic i viu de la seva feina i tot i ser soci de l’empresa i col·laborar-hi intensament, seria jo qui hauria d’aprendre l’ofici de llibretera. Em vaig donar d’alta d’autònoma i deixar la meva feina, aleshores treballava a TV3 fent continguts pel programa Està Passant. Vaig reunir-me i consultar la decisió amb diferents persones del sector com ara Marina Porras, Josep Pedrals o Lluís Agustí, vaig visitar llibreries per estudiar-les una mica i també vaig xerrar amb les editorials com Periscopi i Blackie Books. Tots m’hi van animar i em van dir quelcom molt important que em preocupava força: no era imprescindible que fos una feina vocacional. Sort perquè ja us he dit que mai m’havia passat pel cap ni la meva formació d’enginyera industrial ni el meu desenvolupament professional en l’àmbit de la comunicació havien anat mai en aquesta direcció. Així doncs, es tractava d’una feina que podria anar estimant i aprenent gradualment que és el que efectivament està succeint. També volia dir deixar Barcelona, distanciar-me dels meus familiars i amics i viure a Ciutadella i no de qualsevol manera, disposada a formar part de manera activa de la seva societat.

Ara ja són quatre anys portant la llibreria més bonica del món, fent caixes i albarans, despertant-me de nit per culpa d’alguna factura, portant la comptabilitat d’un negoci que ha de funcionar amb les amenaces que pateix qualsevol comerç de proximitat i la competència global totalment deslleial. Però, per sobre de tot, quatre anys llegint molt, estudiant i aprenent de cada llibre que passa per les meves mans per poder fer la millor selecció i quan vingueu els lectors sempre trobeu allò que cerqueu i sobretot, allò que no us espereu.

I clar, organitzar activitats, això ens ho hem pres al peu de la lletra. Penseu que som a Menorca, l’hem de fer grossa perquè les editorials i els autors tinguin moltes ganes de venir. Els anem a cercar al port, els portem a berenar coc de pilotes al Tritón o a fer un xubec a casa, per això només fem coses amb artistes que ens caiguin molt bé perquè ens farem molt amics i després els trobem a faltar molt. Tot perquè els lectors menorquins gaudeixin d’un contingut de qualitat i d’una experiència literària enriquidora, però també perquè els autors d’arreu coneguin una mica la realitat menorquina més enllà de les postals de les cales i de quatre tòpics. Les activitats literàries les concentrem fora de la temporada d’estiu, quan l’illa queda tranquil·la, recuperem els espais i el control del nostre ritme. Contingut interessant amb autors que saben de què parlen i que adoren el que fan, tractant d’entendre l’actualitat a través de la literatura, fomentant la llengua, la tradició i la creativitat. Fer-ho cercant formats originals, còmodes i engrescadors on a vegades faig de conductora i guionista. Per a fer totes aquestes accions fa dos anys vàrem crear una associació vaDcultura per a poder col·laborar i desenvolupar projectes que s’escapen de l’activitat habitual d’una llibreria i tenen un objectiu d’impacte social. Començà amb la pandèmia, dos anys sense les festes de Sant Joan, sense cavalls botant per Ciutadella. Vàrem decidir organitzar un recorregut amb punts de poesia i música en directe sobre Sant Joan pel caragol de Santa Clara (que és per on passen els cavalls). Un projecte molt emotiu que reivindica la poesia a peu de carrer, que la connecta amb persones que potser no vindrien a un recital i que il·lustra una festa a partir de la inspiració de la mateixa festa. Realment un bon exemple dels nostres objectius i filosofia.

vaDcultura va néixer així i ara continuem amb el Sant Joan Cultural i també organitzem un cicle literari durant la tardor-hivern, un festival de poesia i glosa, un espectacle de literatura i música i moltes altres propostes. Enguany també, juntament amb el Govern Balear, hem organitzat el primer festival Anime i manga íntegrament en català, el FeMA i va ser una experiència molt polida perquè va participar-hi un públic molt jove. Per desenvolupar tot això comptem amb la col·laboració de socis, d’entitats i institucions com per exemple la Fundació Baleària.

Però tornant a la llibreria, de totes les activitats que fem, la més enriquidora és el club de lectura. Som un grup d’amics, bons lectors de qui aprenc moltíssim, que un dissabte cada mes compartim la vida a través de la lectura, a vegades invitem algun autor, editor i traductors que ens guien per aprofundir més i més en les novel·les i quan acaba la temporada organitzem una bereneta a Son Saura amb coca de tomàtiga, fruita i gin amb llimonada.

vaDllibres som al carrer de sa Carnisseria, 24, de Ciutadella de Menorca. Som una llibreria on trobareu una selecció de lectures per a totes les edats. Destacats sempre els autors menorquins: Ponç Pons, Maite Salord, Pau Faner i molts d’altres que us recomanarem amb molt de gust. Trobareu llibres sobre la història i la cultura de Menorca, les tradicions, gastronomia, entorn i paisatge. Escoltareu una selecció musical especialment barroca i música antiga perquè soc una melòmana i us recordaré l’agenda d’activitats que tenim prevista.

Tot això i molt més és vaDllibres, la millor idea.