El 28 de febrer de 2012 naixia Raig Verd. Vam publicar A dalt tot està tranquil de Gerbrand Bakker i La pesquisa de Juan José Saer, dos autors molt importants per a l’editorial: no ens podíem imaginar que el primer títol guanyaria un dels guardons més importants a casa nostra, el Premi Llibreter.

En aquests deu anys, hem publicat un total de 177 títols: 107 novel·les, 43 assaigs i 27 singulars o fora de col·lecció. Del total, 116 són escrits per homes, 57 per dones i 6 per diversos autors. 25 títols els han escrit autors racialitzats. Hem procurat mantenir la diversitat de llengües originals en el catàleg defugint —en la mesura que ha estat possible— l’anglès: rus, català, kikuiu, castellà, francès, neerlandès, grec, alemany, portuguès, polonès, croat i gallec.

Aquestes dades ens permeten explicar-nos una mica. La nostra intenció és reflectir la diversitat cultural, evitant caure en la publicació única de continguts del món anglosaxó, que ja ocupa tots els espais possibles: música, cinema i, també, literatura i assaig. La colonització cultural és un fet i a l’editorial ens obliguem a obrir espais cap a d’altres horitzons. També respecte als autors racialitzats o les autores: Raig Verd va començar com un projecte sense perspectiva racial ni de gènere, una situació que de seguida ens va començar a pesar. Així, vam incorporar un nou element a la nostra forma de seleccionar obres: el catàleg havia de mostrar la diversitat de la societat en el seu conjunt, i malgrat que encara no compleix en la totalitat de la seva existència els criteris de paritat i representativitat, sí que els ha superat en els últims anys.

Hi ha títols que considerem que han estat fites importants en la incidència en els debats i en la creació de nou pensament. Cap altre amic que les muntanyes, de Behrouz Boochani, sobre les experiències viscudes ens els camps de refugiats; Els desposseïts, d’Ursula K. Le Guin, per la seva capacitat de crítica a les jerarquies, el poder i el capitalisme; i els llibres de Nnedi Okorafor, pel seu missatge antiracista, en són alguns exemples. En assaig, Descolonitzar la ment, de Ngũgĩ wa Thiong’o, per la seva reflexió sobre la importància de la llengua en la construcció de la identitat nacional, cultural, social i històrica; Ensenyar pensament crític, de bell hooks, que no només recomanem a professors, sinó també a pares i alumnes per saber què podem i què volem de l’ensenyament; Refugiats climàtics, de Miguel Pajares; i, en general, tota la col·lecció, on només seleccionem entre quatre o cinc títols cada any sobre les qüestions més importants a resoldre o que presentin temes sobre els quals reflexionar en la nostra societat, des de l’ecofeminisme a l’antiracisme, passant per la desactivació de la cultura per part del capitalisme o la comprensió del món rural.

Una de les singularitats del nostre projecte és el contacte directe amb els lectors. El 2019 vam crear un sistema de subscripció a través d’Aixeta.cat que ens permetia fer arribar els llibres als nostres lectors una mica més contextualitzats. De vegades, enviem el volum amb punts de llibres, petites explicacions, una carta de l’autor, pòsters o una bossa de tela. Però també oferim continguts exclusius, llibres electrònics, entrevistes i entrades per a conferències. Tanmateix, l’aspecte específic de la nostra proposta és que és una col·laboració directa amb les nostres llibreries, és a dir, qualsevol títol que enviem als subscriptors es registra com una venda a la llibreria que ells mateixos hagin seleccionat.

Les subscripcions ens permeten mantenir uns ingressos fixos que donen estabilitat econòmica al projecte editorial. També ens permeten cuidar més i més bé els nostres lectors, als quals escoltem en tots els seus suggeriments de millora. Sempre intentem cultivar un esperit d’autocrítica i exigència molt alts, que combinem amb la nostra curiositat pel món i les ganes de descobrir noves idees. És així com Raig Verd ha canviat tant en deu anys i alhora manté les ambicions del primer dia.

El futur de Raig Verd ens demana explorar nous espais com els que hem encetat amb llibres com Sexe Fora de Norma, recull de relats de diversos autors, per reflectir models de sexualitat  inclusius; La revolució vertical, de Ngũgĩ wa Thiong’o, per apropar cultures i per la defensa de la cooperació entre editorials amb aquest preciós volum il·lustrat; Ursula K. Le Guin i Els desposseïts, per obrir la possibilitat de publicar la seva obra en català; Colònia DMZ, de Don Mee Choi —que sortirà a final de 2022—, per l’exploració de com trencar les formes en un espai entre la poesia i l’art, o Dune, un llibre que hem publicat juntament amb Mai Més el 2021 i que ha reafirmat les experiències de coedició amb altres editorials.

Unes altres idees de futur que s’han esbossat aquestes últimes setmanes són un nou projecte amb Mai Més i l’anunci del naixement d’una editorial juvenil en català, a càrrec de Mariló Álvarez, amb el mateix esperit de denúncia i compromís que l’editorial mare, i amb la mateixa exigència literària pel que fa als seus continguts.