Autoria: Melcior Comes
Títol: El dia de la balena
Editorial: Univers (Grup Enciclopèdia), Barcelona, 2023
Pàgines: 198

A l’adolescència, la vida es complica. Tots els que l’hem passada en som conscients; tots ens vam sentir confosos, enfadats i tristos i alhora més feliços i amb més ganes de menjar-nos el món que mai. Però en eixe moment ens sentíem únics i incompresos, almenys pels adults. Per això acudíem als amics quan ens feia falta esplaiar-nos-hi. Per això, també, ens encantava trobar ficcions en què ens sentírem identificats: pel·lícules, sèries de televisió, llibres… Això és justament el que El dia de la balena és: el relat del món caòtic d’un adolescent al llarg d’un estiu.

Melcior Comes, escriptor mallorquí guardonat amb diversos premis per les seues obres de ficció, ens conta l’estiu de Martí quan aquest té catorze anys. Des del dia en què Martí, amb el seu amic Bibi, veu la balena morta que ha arribat a la platja, la seua vida comença a canviar a la vegada que ell creix. El jove, que ja ha de lidiar amb la separació dels seus pares, la nova i lluent nòvia de son pare i la depressió de sa mare, ara ha de donar suport al seu amic Bibi, el germà del qual, Franc, ha tingut un greu accident amb la moto mentre treballava com a repartidor d’un supermercat. A tot això se li suma el menyspreu que Franc, a qui admirava com si fora el seu propi germà, li demostra des de l’accident. Martí decideix quedar-se amb la feina que era de Franc, una feina que aconsegueix mentint als amos sobre la seua edat, i per a la qual ha de conduir una moto que no té ni edat suficient ni carnet per a conduir-la.

Amb aquesta premissa, la novel·la ens mostra com Martí va creixent, acompanyat sempre de Bibi, i vivint l’adolescència i els problemes que aquesta acostuma a dur al darrere: el primer amor, les complicacions a les amistats i una sèrie de males decisions que es van acumulant fins que, en algun moment, tot ha d’explotar. No obstant això, encara que Martí no prenga les decisions adequades, no es presenta com un personatge que el lector rebutja, sinó més bé com un que el lector adult qualificaria de tendre i ingenu, i que fa que el sector lector jove s’hi senta identificat. A més, tots aquests esdeveniments de la vida de Martí s’emmarquen en un paisatge molt ben descrit per l’autor mallorquí, que transporta el lector a l’illa de què aquest és originari, concretament a un xicotet poble de costa que és l’escenari idoni per a les aventures dels dos amics.

El dia de la balena és un relat de creixement, de maduresa, del pas de la infància a l’adolescència, de la voluntat de fer-se gran i prendre les pròpies decisions. És un relat d’errors comesos per encaixar o destacar, per sentir-se independent, únic i important. Però, sobretot, és un relat d’autoconeixement i redempció.

Aquesta és, per tant, una novel·la que podria qualificar-se de juvenil, però que no per això no agradarà els lectors més majors, entre altres coses perquè la tècnica narrativa de Melcior Comes —sobretot, la del meravellós capítol final que actua com a síntesi de l’estiu de Martí— no els deixarà indiferents. És, en definitiva, una lectura que servirà per acompanyar els adolescents en el seu caos personal i per a traslladar als adults la seua pròpia adolescència, i tot açò s’acompanya de la tècnica i qualitat literària que ja promet la carrera de l’autor.

I és que, sent sincers, amb la col·lecció de premis que té Melcior Comes per les seues obres literàries —compta amb el Premi Ciutat d’Elx de 2003, el Premi Documenta el 2004, el Premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga el 2006, el Premi Josep Pla el 2008, el Premi Sant Joan de narrativa el 2014, i el Premi Crítica Serra d’Or de novel·la i el Premi Joan Crexells de narrativa el 2019, a més d’haver quedat finalista el 2018 al Premi Òmnium a la Millor Novel·la Catalana de l’Any—, què no podríem esperar d’una novel·la seua? Personalment, és el primer llibre que he llegit de l’autor, però sé que no serà l’últim.