Josep Antoni Fluixà és un mestre, poeta i escriptor alzireny. Amb més de dotze títols a l’esquena, la literatura infantil i juvenil és la seua especialitat. L’any 2019 va publicar El llop vençut i altres contes mig inventats de la mà d’Edicions Bromera. Aquest és un recull de vuit relats ben originals i especials.
Per què són mig inventats i no inventats del tot? Doncs perquè aquest llibre el formen històries que ja havien arribat a la vida de l’escriptor d’una manera o altra. Per exemple, el relat que dona nom al llibre és una contalla de la seua iaia Consuelo, igual que «El miracle». Josep Antoni escriu aquesta compilació amb la finalitat de retre-li un homenatge a ella i a les nits d’estiu en què eixia a jugar al carrer amb els amics del poble. Mentre corrien d’ací cap allà, la seua àvia i altres veïnes eixien a la fresca i els miraven des de la seua cadira de boga. Quan acabaven de jugar, tota la quadrilla anava a fer un rogle al seu voltant perquè els contaren històries. Altres relats van ser escrits arran de llegir alguna notícia que li havia cridat l’atenció, com és el cas de «El gall de Benifaió». Històries com la de «La plaça del sol» van ser escrites gràcies a un joc de creativitat literària fet amb xiquets que consistia a obrir un llibre per pàgines a l’atzar i, assenyalant paraules, construir un argument conjuntament. La resta van ser encàrrecs que l’autor havia acceptat perquè formaren part d’un llibre de text o d’una antologia escolar de lectura.
La tasca de Fluixà, en aquest cas, ha sigut fer una recopilació de totes aquestes històries i adaptar-les al seu parer. Un dels elements que considerava important incloure era el fet de conscienciar sobre temàtiques socials actuals, com poden ser l’emigració, la soledat de les persones majors o el medi ambient. És un tret que no sol estar present en la majoria de contes dirigits a xiquets. Una altra de les característiques que podem trobar són els esments de llocs del nostre territori, com per exemple la serra de la Murta i la Casella, la serra de Corbera, la serra de les Agulles o la vall d’Aigües Vives. Gràcies a aquests referents propers, els lectors més joves s’endinsen millor en la lectura, evocant plantes, olors, camins o racons coneguts.
A banda de les paraules de l’escriptor de la Ribera, també gaudirem de les il·lustracions de Sònia Albert, que acompanyen el text d’una manera molt adient. A l’inici de cada capítol trobarem un xicotet dibuix dalt del títol com a preàmbul del contingut, entreveient la temàtica del conte. Les imatges de l’interior del llibre són en blanc i negre, però una portada a tot color ens mostra un llop desafiant que ens captiva amb aquella línia fina, delicada i dinàmica.
En aquest recull trobareu: «El llop vençut», que relata una graciosa cursa entre un llop i un caragol i evoca la famosa faula de la llebre i la tortuga; «La plaça del Sol», que conta la història d’un rellotge de sol que té marejats a tots els veïns de Benalmar; «El miracle», on coneixereu per què corre tan de pressa fra Vicent Ferrer; «El gall de Benifaió», que té com a protagonista un gall ben sorollós que viu enmig d’una ciutat; «El vell Omar», que fa entendrir el cor parlant de l’enyorança; «L’exploradora del Titànic», un conte sobre com perseguir grans somnis per molt impossibles que semblen; «La tortuga i la moneda», un relat sobre una tortuga que evitava problemes i una rabosa un poc cobejosa, i «L’última aventura del pirata Filibert», que ens deixa amb un final obert i amb ganes de més.
Un llibre per a xiquets que també traurà un somriure als més grans, una lectura fàcil i entretinguda, una nostàlgia cap a aquelles contalles populars del poble que podies escoltar al carrer, unes muntanyes i uns paisatges nostres, una consciència social i col·lectiva que ens farà parar-nos a reflexionar, unes il·lustracions cuidades i uns arguments originals. Tot això i més és El llop vençut i altres contes mig inventats.