Per segon any consecutiu, la ciutat de Gandia ha recordat el poeta Ausiàs Marc en el dia de la seua mort, el 3 de març. «No·m fall recort del temps tan delitós / qu’es ja passat: pens que tal no venrrà.»

Així s’enyorava el senyor de Beniarjó, amb lucidesa i amargura, del que havia viscut i mai més no es tornaria a esdevenir. El dol per la mudança inexorable del temps, el plany de la pèrdua, el record com a consol, sentiments universals. Realment seria difícil dir-ho millor amb només dos versos. Han passat més de cinc-cents anys i, segurament, d’ací a cinc-cents més, continuaran vigents com a retrat de l’ànima humana. Marc és realment gran, el millor poeta valencià de tots els temps, i és un privilegi gaudir de la seua obra, el seu mestratge i l’herència literària.

La Safor és la terra on va nàixer i va transcórrer bona part de la seua vida i, nosaltres, l’associació d’escriptors i escriptores Saforíssims, li hem volgut retre homenatge. Amb aquest objectiu ens hem proposat, en col·laboració amb l’Ajuntament de Gandia, que el 3 de març siga molt més que una data del calendari. Volem que siga una de les efemèrides locals assenyalades, ja que pocs personatges històrics han portat tant de llustre a casa nostra. Així, hem convertit el 3 de març en 3 de March.

L’any passat vam tenir ocasió d’iniciar aquesta celebració amb un espectacle poètic i musical al teatre Serrano. Enguany, malgrat que la pandèmia ha limitat els nostres propòsits, hem aconseguit fer un pas endavant i hem dissenyat, junt amb la Regidoria de Cultura, una programació capaç d’atraure públic de sensibilitats i edats diverses.

L’acte central, d’especial significació urbana, ha estat la col·locació d’una placa commemorativa de pedra de Borriol a la façana núm. 38 del carrer Major, on a l’Edat Mitjana hi havia el palau de la família Marc. La ubicació de la llar dels Marc s’ha pogut establir gràcies a unes restes ceràmiques amb les figures heràldiques del seu llinatge: vuit marcs d’or en camp de gules, trobades dins d’un pou durant unes obres i que avui dia són propietat de l’Ajuntament. Si exceptuem l’avinguda Marqués de Campo, on hi ha l’escultura de Josep Rausell, a Gandia no s’hi pot trobar cap altre espai que ens recorde el més insigne dels nostres autors. La placa constituirà, per tant, un lloc de visita indefugible per al viatger curiós de la nostra literatura i un punt d’afirmació de la identitat ciutadana. La ciutat que es mira i es retroba amb el seu passat més culte.

En la programació s’ha inclòs la presentació de la nova antologia Vint poemes d’amor i de mort i el Cant Espiritual, de caràcter trilingüe, que aproxima la poètica marquiana a aquells que encara no la coneixen; a més, constitueix un motiu de goig per als ja iniciats, en comptar amb la presència d’especialistes com Josep Piera, José María Micó i Constanzo di Girolamo.

El Festival de Poesia Jove té per objectiu atraure a la ciutat els nous talents en català. Les seues propostes renovadores constitueixen un gran estímul a la creació, especialment per a qui s’inicia en la poesia. Aquest festival és un punt de trobada on la gent més diversa pot compartir l’estima per les paraules.

La gran sorpresa de la programació del 3 de March 2021 és de caràcter musical. Ha vingut de la mà d’un grup d’artistes especialment estimat pel públic valencià: El Diluvi. La seua versatilitat i la capacitat d’integrar els estils més diversos ha permès als músics d’afrontar el repte de compondre una cançó sota la inspiració marquiana. No es tracta simplement de posar música a un dels poemes del nostre autor medieval, com ja han fet en diverses ocasions músics com Raimon, Carles Dènia, Melodemodomies, etc. L’atreviment ha consistit a crear una cançó nova de lletra i música a partir dels versos d’Ausiàs, una cançó pensada per a públic de totes les edats. La intenció és transportar l’obra de Marc més enllà dels cercles habituals, vinculats a la literatura, per arribar a un públic heterogeni. Perquè, com dèiem, els temes de l’obra de March són universals i plenament vigents a hores d’ara, i gràcies a aquesta cançó d’El Diluvi poden connectar amb les joves generacions de valencians i valencianes capaços d’interessar-se per la cultura del país.

En efecte, amb la celebració del 3 de March, Gandia fa un pas més per a transformar-se en la Ciutat dels Clàssics que Saforíssims voldria, una ciutat que converteix la vinculació històrica amb figures literàries com Marc, Martorell o Corella en un projecte de futur per tal d’esdevenir l’autèntica capital cultural de les comarques centrals del país.

«Quan dels passats lig alguns fets, / e guart / los per venir, gracia Deu nos fa / com som en temps que·l mon dispost està / per grans affers, […]».

Així com deia Marc, també nosaltres albirem expectants el que ens espera. A hores d’ara som enmig d’una pandèmia que ha posat el món contra les cordes, ens ha obligat a replantejar-nos la manera de viure i de relacionar-nos i ha tingut un efecte especialment perjudicial per a la cultura en paralitzar moltíssimes activitats. Amb tot, som conscients que, davant de la incertesa del que ens espera, el nostre llegat clàssic és, i continuarà sent, un estímul per a comprendre-ho i acarar-ho amb optimisme.