Tàndem Edicions inclou a la seua col·lecció de «Joies de paper» l’antologia Elles: constel·lació poètica. Aquest llibre és un recull de 51 poemes escrits per 51 dones de l’actual panorama literari valencià. D’aquesta selecció, a banda de redactar l’epíleg, s’ha encarregat Anna Ballester. En la tria ha primat sobretot l’objectiu d’apropar els versos a tot aquell que no tinga el costum de llegir poesia, majorment al públic jove. És per això que els poemes que componen el recull tenen un llenguatge proper i senzill, i unes temàtiques quotidianes.
El llibre s’inicia amb una introducció ben completa, escrita per Maria Lacueva, que tracta d’antologies anteriors on les protagonistes són dones. Quasi totes elles les componen autores anteriors al segle XX, per tant hi havia una necessitat patent de fer-ne d’altres que visibilitzaren les noves veus. A banda de ser una constel·lació poètica per a tots els públics, amb molt de potencial didàctic, aquesta antologia és un altaveu per fer veure que les dones també escriuen poesia de qualitat. Com bé diu Maria en un dels paràgrafs, en la majoria de les antologies mixtes escrites fins ara hi ha una escassa presència de dones, i sembla que hi apareguen per pressió o per compromís. Calia donar-los, doncs, l’antologia que es mereixen.
Però, no sols això fa aquest recull tan especial. El moment en el qual va estar orquestrat, després d’una pandèmia mundial, ha sigut de gran rellevància en el resultat, i es fa evident en els poemes escollits per la mirada reflexiva i il·lusionada que es projecta cap a un futur esperançador. La portada mostra molt bé aquest moment de pensament introspectiu, amb una dona d’ulls tancats i cabellera onejant i galàctica.
Abans d’iniciar l’antologia, ens trobem amb un mapa del País Valencià on veiem col·locades cinquanta-una estrelles arreu del territori. Totes elles estan numerades i corresponen a un nom de dona, i al seu lloc i any de naixement. Aquest mapa mostra de manera clara la varietat generacional i territorial de totes aquelles poetes que hi participen, malgrat haver-hi una gran concentració de poetes valencianes. És interessant també aquesta diversitat si pensem en la situació educativa del valencià que van haver de viure cadascuna d’elles, des de la repressió de la postguerra, passant per la transició, fins a l’actualitat. No totes han tingut el mateix punt de partida ni les mateixes facilitats.
El ventall de temàtiques que vertebra aquest llibre és ben colorit. Ens parlen d’amor, d’estima per la terra, de la figura de la mare, de la mort, del silenci, del pas del temps o d’Estellés. I totes elles aconsegueixen crear un vincle ben bonic entre la poeta i la lectora, que travessa els fulls per a arribar a les nostres cases.
Per a finalitzar el llibre, l’autora proposa activitats de lectura en veu alta dels versos, per tal de donar vida i significat a un text escrit. A través de la pronunciació, l’entonació, el ritme, la respiració, el volum o la fluïdesa podrem veure com un poema es transforma segons qui ens el recite, tot i dir les mateixes paraules. I és que, aquestes activitats poden transcendir l’ambient educatiu i realitzar-se fora de les aules. Són exercicis molt dinàmics que ens faran perdre la vergonya, i gaudir de la poesia i de la versatilitat de les nostres veus.
Aquesta antologia, a banda de ser un mapa de la poesia valenciana actual, és una mostra que el panorama literari no deixa de créixer, igual que el nombre d’estels al cel. I és un regal veure que, tant les generacions amb més experiència com les més novelles, aposten pels versos d’una manera tan personal i tan pròpia. Veure plasmades en un sol llibre estètiques, propostes i veus tan diferents i vàlides alhora és tot un plaer. Una poesia escrita amb delicadesa, plena de matisos, molt necessària i que reivindica el lloc de la dona en el món cultural.