La poesia dirigida al públic infantil i juvenil és una part destacada de l’obra de Marc Granell. Poemes romancers i altres versos xafarders és el huité llibre de poemes que publica dins del gènere poètic infantil. Aquesta aposta de Granell per la literatura infantil és un fet que cal reivindicar i posar en valor. Es tracta d’un dels autors més destacats de la nostra literatura i que haja dedicat aproximadament un terç de la seua producció als lectors i les lectores més joves suposa un recurs valuosíssim per a despertar l’amor per la poesia en les generacions futures.
El llibre s’inicia amb un poema que és ja tota una declaració de la màgia de la poesia, que és capaç d’impregnar qualsevol aspecte de la nostra vida i «trau el nas» per on menys ho esperem. A continuació, hi trobem un conjunt de poemes que van intercalant diverses temàtiques, trenant una estructura que convida a una lectura àgil i plaent. Veiem, d’una banda, nombrosos poemes que tenen en comú el medi ambient i la conscienciació ecològica, que ha estat una inquietud recurrent al llarg dels llibres infantils del poeta. Entre ells està el poema que du per títol «Escena pasqüera, inèdita, a la carretera» que fa referència al confinament ocasionat per la pandèmia de la Covid-19 i com, paradoxalment, l’absència dels humans va resultar beneficiosa per als animals. Es tracta del segon poema del llibre, ordre que fa que ens situem ja des de l’inici en un període temporal concret i fa també coherent i lògic el vessant contemplatiu i reflexiu que tan present està en poemes com «Nit de pluja», «De pressa» o «Cançó del rutinari», en el qual s’autoretrata i elogia el poder de la fantasia de la ment.
D’altra banda, canta a la natura, amb una especial predilecció pels fenòmens meteorològics com la pluja, les tempestes o els canvis d’estacions. D’aquesta manera, amb poemes com «El naixement de la primavera», «Pluja o plor?» o «Calendari meteorològic», entre altres, Granell confirma la tesi inicial expressada en els primers versos i fa sorgir poesia d’allò més quotidià com és l’oratge o les estacions. A més a més, no defuig parlar de les problemàtiques socials com les guerres o la crisi dels refugiats, sovint centrant-se en la perspectiva dels xiquets i les xiquetes que les pateixen, com fa al poema «Balada del xiquet perdut», on el protagonista és un xiquet que fuig de la misèria i de la violència. S’hi poden trobar igualment poemes al voltant de conceptes tan abstractes o universals com la pau, la llibertat o la fugacitat de la vida i del temps. Fins i tot, Granell s’ha atrevit amb temes de total actualitat com el ja nomenat coronavirus i les seues conseqüències o el predomini de les pantalles dels dispositius digitals que ens acaben allunyant de la realitat.
En conjunt, aquest llibre reflecteix i recull els principals trets estilístics del seu autor com el ritme àgil i la musicalitat que en alguns casos ens recorden a dites i cançons de la cultura popular com en «Calendari meteorològic» o «La tortuga caminera». Pel que fa a la temàtica, és ja característica de la poesia infantil de Marc Granell la seua voluntat d’ocupar-se de qüestions variades, entre les quals no falten els temes de transcendència social o les reflexions vitals, que no són tan habituals en altres autors i autores de poesia per a infants. Estructuralment, el llibre té una sola part i es van alternant les temàtiques principals ja comentades (fenòmens naturals, reflexions, temàtica social i mediambiental) amb temes d’actualitat, poemes d’animals i retrats de personatges amb un cert aire narratiu com els de «Roda, roda, rodamon» o «Cançó del somiatruites».
Poemes romancers i altres versos xafarders és, en definitiva, un cant al potencial poètic de la observació del nostre dia a dia. Demostra que qualsevol notícia, qualsevol reflexió o qualsevol element quotidià com els núvols pot convertir-se en la llavor de la qual cresca un poema. És una lectura d’allò més recomanable per a xiquets i xiquetes però també per al públic adult. És un llibre que, a més del gaudi de la paraula, proposa nombroses reflexions i això el converteix en una opció fantàstica per a llegir en família, recitant en veu alta els poemes i conversant sobre ells junt amb els més menuts, conscienciant-los sobre qüestions essencials com l’emergència climàtica, tal com fa Granell, precisament, en l’últim poema del llibre, «El planeta aquell».
A més a més, els lectors i lectores trobaran al llibre una altra opció de lectura més enllà de la paraula escrita ja que les il·lustracions de Manuel Granell complementen tots els poemes amb el seu estil clar i la seua línia neta, subtil i expressiva. Observar amb deteniment els dibuixos enriqueix i augmenta la complexitat de les possibles interpretacions que suscite la lectura dels versos.